Tot ce trebuie sa stii despre Ripple

Mai multi abonati m-au intrebat daca o sa adaugam si Ripple in portofoliu, sau de ce nu l-am adaugat pana acum.

De aceea, vreau sa va spun astazi tot ce stiu despre aceasta criptomoneda.

Ripple e una dintre cele mai controversate proiecte. Unii spun ca nici macar nu se poate numi criptomoneda, dar pe de alta parte are o comunitate inspaimantatoare de sustinatori.

Doar sa spui ceva negativ despre Ripple pe Twitter si-ti pui in cap zeci de sustinatori ai Ripple mai mult sau mai putin eleganti in exprimare.

Ce e Ripple

Transferurile de bani prin intermediul bancilor sunt scumpe si lente. Pentru ca investesc la bursa si de cand am inceput sa fac asta am avut conturi doar la brokeri din alte tari, am tot facut transferuri de dolari sau euro. Au fost situatii in care am platit 100 RON pentru a transfera doar cateva sute de dolari, iar banii pot ajunge si intr-o saptamana. Partea urata e ca nu stii de la inceput costurile comisioanelor. Poti sa ai surprize si suma ce ajunge la destinatie sa fie mai mica pentru ca mai exista comisionul bancii intermediare.

E frustrant si te simti furat.

Ripple si-a propus sa rezolve aceasta problema si sa ofere un sistem rapid si ieftin pentru transferuri si conversii de bani.

Dar hai sa vedem ce inseamna Ripple  pentru ca poate insemna trei chestii:

  • protocolul Ripple
  • token-ul XRP
  • Compania Ripple Labs

Protocolul Ripple face posibile transferurile de bani directe intre doua parti si suporta transferul si conversia multor monede: USD, Euro Yen, Rupee, Lire Sterline. Pe langa transferurile de bani, prin Ripple se pot tranzactiona si criptomonede, sau alte active ca aur, argint, sau bonusuri de la companii de aviatie (mile).

Pentru ca asemenea tranzactii sa functioneze rapid, ieftin si sigur, Ripple a creat o retea inchisa bazata pe un sistem de incredere.

Reteaua e formata din niste entitati numite Gateway-uri. Gateway-urile sunt operate de obicei de catre banci, sau alte institutii financiare, dar teoretic orice companie sau utilizator poate aplica pentru a opera propriul Gateway in reteaua Ripple.

Utilizatorii ce vor sa trimita un activ altui utilizator o pot face doar prin intermediul unui Gateway. Intre toate aceste Gateway-uri exista relatii directe de incredere.

Sa spunem ca cineva vrea sa trimita 1000 USD altui utilizator (conectat la un alt Gateway). Daca intre Gateway-ul expeditorului si cel al destinatarului nu exista o relatie directa de incredere, protocolul incearca sa gaseasca un lant de incredere prin alte Gateway-uri intermediare.

Daca nici asta nu e posibil, intra in ecuatie token-ul XRP. Cei 1000 USD sunt convertiti in XRP, sunt trimisi la destinatar unde sunt convertiti inapoi in USD. In medie transferurile sunt realizate in 4s si costul e aproape zero: 0.0001 USD.

Protocolul e mult mai complex, dar acesta e modul de baza de functionare.

Pe langa rolul din cadrul protocolului Ripple pentru transferul diferitelor tipuri de active, XRP se poate folosi si direct ca o criptomoneda obisnuita, adica se poate trimite direct intre doua wallet-uri.

De exemplu, wallet-ul Ledger Nano S suporta stocarea de XRP.

XRP e listat pe majoritatea exchange-urilor (e.g. Kraken, Binance), iar dupa cumparare se poate trimite in propriul wallet.

Pentru a investi in XRP nu te intereseaza chestii legate de Gateway-uri.

Dar pentru a folosi protocolul Ripple sa transferi bani, sau alte active ai nevoie de o relatie cu un Gateway.

Expansiunea Ripple

Pentru a oferi posibilitatea acestor tipuri de transferuri multor utilizatori, Ripple a urmarit extinderea retelei prin atragerea in sistem a bancilor.

Prima banca ce a adoptat protocolul Ripple si l-a oferit propriilor utilizatori a fost Fidor Bank din Germania in anul 2014. De atunci, sute de alte banci de pe toate continentele au intrat in reteaua Ripple. Pe langa banci, protocolul Ripple a fost adoptat si de providerii de servicii de transferuri de bani precum Western Union, sau ZipZap.

Toate aceste banci si mari companii cunoscute au adus notorietate si credibilitate companiei Ripple Labs.

De asemenea, toate aceste insitutii au putut oferi acest sistem milioanelor de clienti.

Poate te intrebi de ce bancile au intrat in reteaua Ripple. Raspunsul e simplu. Ele economisesc sume uriase din costurile pe care le aveau pentru platile interbancare.

In timp ce alte criptomonede ofera o alternativa la banci si sistemul financiar traditional, Ripple ofera o solutie ce se integreaza cu institutiile traditionale.

Tocmai asta e una dintre controversele legate de criptomoneda Ripple. Multi dintre sustinatorii criptomonedelor se opun bancilor si le vad ca pe un dusman. Ei spun ca in final, singurele ce vor castiga de pe urma protocolului Ripple si al criptomonedei XRP vor fi bancile.

Personal, n-am probleme ideologice. Daca as crede ca e o investitie ce ne poate aduce profit, n-as da inapoi.

Dar hai sa vedem alte lucruri care ma ingrijoreaza.

Natura Centralizata

Spre deosebire de Bitcoin si alte criptomonede, Ripple e centralizat, mare parte din token-uri fiind detinute si controlate de o companie privata – Ripple Labs.

In ceea ce priveste nodurile (gateway-urile) din reteaua Ripple, de asemenea compania Ripple Labs decide cine poate sa intre in sistem, pe cand la Bitcoin, oricine poate sa devina nod sau miner.

Distributia

Inital s-au emis 100 miliarde de XRP. 55 de miliarde sunt ținute de Ripple Labs într-un cont special numit escrow.

Asta inseamna ca sunt aproximativ 45 miliarde de XRP in circulatie. Din acestea, inca 6.25 miliarde sunt detinute de Ripple Labs si 38.75 de catre alte entitati.

Fostul CEO si co-fondator Chris Larsen detine 5.19 miliarde (conform Forbes) si a mai avut inca 7 miliarde pe care i-a donat Fundatiei Ripple pentru Inovare Financiara. Alte 5.3 miliarde apartin co-fondatorului  Jed McCaleb (in prezent CEO al Stellar).

Jed McCaleb a donat si el 2 miliarde XRP unui fond.

Al treilea cofondator Arthur Britto deține, de asemenea, o cantitate mare de XRP.

Initial, un total de 20 de miliarde XRP au fost acordate celor trei co-fondatori.

Brad Garlinshouse, actualul CEO al Ripple Labs  deține si el o sumă semnificativă dar încă nedivulgată.

Mai puțin de 20 de miliarde XRP (20% din totalul lor) sunt deținute de alte persoane decât cele menționate mai sus.

Iar din această sumă de 20 miliarde XRP, mare parte detinute de instituții, bănci și organizații caritabile care au încheiat diferite acorduri de dezvoltare a afacerilor cu Ripple Labs.

De exemplu, IBM World Community Grid a primit 134,5 milioane XRP până în martie 2014, si suma lor a crescut de la acea dată.

In concluzie, 91,46 miliarde XRP sunt detinute de 59 cele mai mari conturi, fiecare avand cu cel putin 100 milioane XRP. Investitorii mici (care dețin mai puțin de 1 milion de XRP), au in total 4,598 miliarde XRP (4,6% din total).

Nu există nicio altă criptomonedă cu un dezechilibru asa mare intre marii si micii detinatori. In general, fondatorii isi pastreaza procente mult mai mici din numarul de token-uri, iar restul le ofera spre vanzare catre investitori.

Cotroland un procent asa de mare din totalul token-urilor, Ripple Labs are un control imens si putere de a manipula pretul. De asemenea, in cazul in care unul dintre persoanele cu miliarde XRP in cont ar dori sa le vanda pretul s-ar prabusi.

Concurenta

Ripple se confrunta cu concurenta pe doua fronturi. Alte organizatii precum Hyperledger, Ethereum Enterprise Alliance si R3 Conda ofera un tip similar de servicii, dar fara a fi nevoie de folosirea si gestionarea unei criptomonede. Daca se intensifica concurenta intre aceste retele de plati, Ripple poate sa piarda din cota de piata si utilizatorii pot migra spre alte solutii.

Pe alt front, Jed McCaleb care a parasit Ripple si a creat Stellar (cripto aflata in portofoliul nostru) stie si intentioneaza sa rezolve toate slabiciunile observate la Ripple.

Riscuri de Securitate

Un grup de cercetatori ai Universitatii Perdue au atras atentia asupra faptului ca natura retelei Ripple face ca nodurile sa fie vulnerabile atacurilor din exterior ce pot afecta accesul utilizatorilor la fonduri, sau la wallet-uri.


Avand in vedere toate acestea, Ripple nu se incadreaza in criteriile folosite de mine pentru a selecta criptomonede in care sa investim, mai ales la aspectul distributiei.

Pretul de astazi al XRP e 0.468 si unii dintre evanghelisti spun ca in viitor ar putea sa depaseasca Bitcoin. Probabil cei care afirma asta nu s-au obosit sa calculeze la cat ar ajunge capitalizarea Ripple in acest scenariu.

Desi sunt convins ca Btcoin va creste, sa spunem ca ramane la valoarea de $6.600.

Daca XRP ar creste de 14.102 ori si ar egala acest pret, capitalizarea lui ar fi $250 de trilioane, adica aproximativ cat valoarea tuturor banilor din lume, ceea ce pot spune ca e imposibil.

E adevarat ca pentru a fi o investitie excelenta e suficient de exemplu si un profit de 500%, lucru ce ar putea sa se intample in viitor.

Totusi, avand in vedere riscurile si convingerea ca pe temen lung alte criptomonede pe care le avem in portofoliu sau pe care le vom adauga vor aduce profituri mai mari decat Ripple, nu voi recomanda sa investim.

IMPORTANT

Impreuna am vazut cum au scazut preturile criptomonedelor in timpul acestui an. Ca investitori in criptomonede trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca asta e jocul si sa avem rabdare pentru ca si recompensa va fi pe masura.
N-a existat si nici nu va exista vreodata un tip de investitie unde pretul sa creasca la infinit fara sa aiba si reculuri.
Dar niciodata nu-i placut sa vezi cum valoarea portofoliului scade.
Totusi, exista un aspect asupra caruia te poti concentra si unde e posibil sa ai doar rezultate pozitive si din ce in ce mai bune.
Cresterea asta inseamna automat si cresterea constanta a venitului tau lunar.
Despre ce e vorba?
Daca-i ceri lui Warren Buffet (sau multor alti mari investitori) un pont despre investitii, el intotdeauna va raspunde:

Investeste Mai Intai In Tine

O zi buna,
Bogdan Popescu – Portofoliu Investitii Cripto
P.S. Daca Maiestrie nu e ce te-astepti sa fie, in primele 30 de zile imi poti cere banii inapoi si ti-i trimit in cont, fara sa cer explicatii.