Ethereum 2.0 (Serenity)

Ethereum

Deși piata crypto a inceput sa dea din nou semne de viață, încă se află fooooooarte jos față de potențialul și valoarea ei reala.

Nassim Taleb spune că mișcările mari ale pieței se întâmplă deseori datorită unor minorități încăpățânate, nu a majorității traderilor / investitorilor.

Atunci când prețul scade, poate însemna că o persoană a vândut altei alte persoane la acel preț scăzut și apoi a urmat efectul de turmă. Înseamnă că ar trebui să vindem și noi pentru că prețul poate scădea în continuare sau ar trebui să cumpărăm pentru a profita de pretul mic?

Nu-i ușor de răspuns.

De exemplu, hai să luăm în considerare următoarele:

1. Dacă acest spațiu este pe cale să aducă o valoare uriașă pentru umanitate, atunci plafonul actual al pieței e ridicol de mic.

2. Am văzut (nu cu mult timp în urmă), cât de jos poate merge piața criptomonedelor, în ciuda potențialului său.

Ce inseamna asta?

În primul rând, la ce valoare mă refer la punctul 1? În al doilea rând, cum se încadrează cripto în ecuația de livrare a valorii? Să vedem.

Capitalismul a funcționat destul de bine pentru noi. O persoană obișnuită trăiește mai bine astăzi, decât trăiau regii acum 200 de ani.

Are însă 3 probleme majore.

  1. Sistemul monetar. Când băncile federale (sau guvernele) decid să imprime mai mulți bani, economiile oamenilor își pierd din valoare.
  2. Există suficiente resurse în lume pentru a susține un stil de viață decent pentru toati oamenii. Totuși, valoarea este distribuită într-un mod inegal și există mulți oameni săraci.
  3. Mulți oameni sunt deprimați de munca pe care-o fac, le lipsește pasiunea, au parte de mult stres, de lipsa opțiunilor și se simt blocați din cauza datoriilor.

Și … există și această tendință pe care o au oamenii. Ne dorim mereu mai mult, oricât am avea … Dorim creștere. De asemenea, pe lângă dorință, avem nevoie de creștere pentru că pe planetă suntem din ce in ce mai mulți.

Cum vom vedea în curând, criptomonedele au potențialul de a rezolva toate aceste 3 probleme și ar putea alimenta următorul val de creștere puternica a productivitatii economiei. Și există un proiect specific pe care îl putem „învinui” pentru toată crearea acestei valori.

Acest proiect crypto ne va face mai productivi, va avea impact asupra modului în care se distribuie valoarea (imaginați-vă că sunteți plătit de Facebook pentru a deschide un cont și a petrece timp pe platforma lor), este mai bun decât banii pentru stocarea valorii și pentru plăți, este conceput pentru să fie o platformă pentru stimularea inovației, multe dintre cele mai bune creiere de pe planetă lucrează pentru îmbunătățirea platformei și se bazează pe un sistem puternic de valori.

Acesta va elimina intermediarii din multe industrii, făcând astfel posibilă dezvoltarea multor modele noi în modul în care oamenii lucrează, colaborează, tranzactioneaza, fac schimb de valori și servicii.

Precum computerele personale și internetul, acest lucru îi va face pe oameni mai eficienți, le va oferi mai multă libertate, mai multe opțiuni pentru locuri de muncă, îi va face mai fericiți de munca lor și va ajuta la o distribuire mai echitabilă a valorii.

Ar fi trebuit să ghicești până acum despre ce proiect vorbesc (mai ales dacă ai citit titlul)…

Dacă nu, mai arunc un indiciu … Iată ce a spus fondatorul acestui proiect în cadrul unei conferințe în Israel:

„Fiecare aplicație construită nu este doar o aplicație. Este o componentă de care poate beneficia orice lucru construit în viitor în sistemul Ethereum. De aici vine adevărata sa putere.” Vitalik Buterin

Acest citat din Vitalik mă face să mă gândesc la biologie, la miracolul vieții, la creația pe această platformă numită Pământ. Și dacă e să mă gandesc la economie si investitii, ma duce cu gandul la dobânda compusă.

Ethereum este la fel ca planeta Pământ, o platformă pentru creație.

„Vrem ca Ethereum să fie un fel de Sandbox în care oamenii să se poată juca, să încerce diferite lucruri și să vadă ce funcționează.” – Vitalik Buterin

Există multe proiecte incredibil de valoroase deja funcționale pe Ethereum: DAI, MakerDAO, Uniswap, Compound, toate în spațiul DeFi. Și atât de multe proiecte de nișă cu un potențial mare precum Enigma, Flexa, Chainlink și multe altele despre care am mai vorbit.

În momentul de față, platforma Ethereum are o limitare a numărului de tranzacții pe secundă (~ 15 TPS) ceea ce face imposibilă extinderea multor proiecte.

E clar ca e nevoie de un TPS mai mare pentru ecosistemul Ethereum, care să permită explozia inovației și să ofere locul de joacă pe care Vitalik îl dorește.

Acest lucru va veni în curând sub forma …

Ethereum 2.0, numit și Serenity

Ethereum 2.0 va suporta aproximativ 15.000 de tranzacții pe secundă, iar tranzacțiile vor fi complet confirmate în aproximativ 7 secunde sau mai puțin. Acest lucru va face tranzacțiile mult mai ieftine.

Dincolo de Serenity, Vitalik vorbește despre nevoia de a atinge 100.000 TPS, iar planul actual este de a combina Serenity cu soluții Layer 2 pentru a realiza acest lucru (ceva similar cu Lightning Network-ul Bitcoin).

TPS-ul nu este singura îmbunătățire pe care o va aduce Serenity.

O schimbare majoră, cea mai interesantă pentru mulți, este aceea că Ethereum va trece de la un algoritm de Proof of Work la un algoritm de Proof of Stake pentru menținerea și actualizarea blockchain-ului.

Serenitaty va fi implementat complet în 4 faze (0, 1, 2, 3). Faza 0 este estimată pentru primul trimestru 2020 și atunci va fi posibilă începerea staking-ului.

De ce este un lucru mare? Trei motive principale:

  1. Va fi relativ ușor pentru oricine să o facă cu un computer obișnuit, sau cu un VPS ieftin
  2. Poți câștiga ETH
  3. Sprijini evoluția Ethereum, contribui la creșterea sa și profiti de aprecierea prețului Eth

Până acum, ca și în cazul Bitcoin, minerii au concurat între ei pentru a scrie noi blocuri și a obține recompense pentru realizarea acestuia.

Pentru a mina monede și a avea succes, ai nevoie de hardware scump și consumi multă energie. Ambele costa mulți bani.

Staking-ul este diferit.

Tot ce au nevoie validatorii e sa vină cu o sumă minimă de 32 de ETH pe care o mizezi (o blochezi pentru staking), să instaleze un software pe un computer obișnuit și să încerce să-l țină funcțional tot timpul.

A… Și să nu uit. Nu încerca să modifici soft-ul și să-l faci să trimită ETH la adresa ta, pentru că vei fi penalizat cu confiscarea sumei mizate.

Sunt 2 motive pentru care nu va mai fi nevoie de hardware puternic. În primul rând, nu există concurență. Fiecare validator va avea șansa de a scrie blocuri noi. În al doilea rând, Serenity va introduce Shards, care sunt practic 1.024 bucăți mai mici, care formează împreună blockchain-ul complet, numit Beacon Chain.

Un singur validator trebuie să manipuleze un singur fragment (shard), nu întregul blockchain. Aceasta înseamnă mai puțin spațiu pe disc, mai puțină memorie RAM și mai puțină putere a procesorului.

Trecerea de la un blockchain la 1024 fragmente este ca diferența dintre computerele multicore și un singur core. Pe un computer multicore poți rula multe alte aplicații în același timp și o poți face mai repede.

Tranzacțiile vor fi executate pe Shard-uri incepând cu faza a 2-a a Serenity, care este estimată pentru 2021. De asemenea, e bine de știut că dacă alegi să faci staking atunci când va fi lansat ETH 2.0, nu poți să te retragi decât după lansarea fazei 2.

Randamentele POS

Randamentul pe care îl poți obține din mizare nu e spectaculos, ceea ce e de înțeles. Recompensa e variabilă și depinde de două chestii: cantitatea totală de ETH mizată și comisioanele generate de tranzacțiile efectuate, care sunt o funcție a scării ecosistemului. Mai multe dApp-uri și mai mulți utilizatori pentru fiecare vor genera mai multe comisioane și mai multe recompense pentru stakeri. Dar, dacă mai mulți oameni fac staking de ETH, recompensele scad.

Deci… cele mai mari recompense ar putea fi primite în cazul în care valoarea totală de ETH mizată este scăzută și comisioanele generate sunt mari.

Pentru a arunca anumite numere, ar putea fi 18,19% (pe an), dacă se generează 2000 de ETH / zi în comisioane și 5 milioane de ETH mizati. La celălalt capăt, recompensa ar putea fi 0,9% (pe an) în cazul în care vor exista 80 de milioane de ETH mizați și 0 ETH generați din comisioane.

În practică, cel puțin atunci când începe mizarea, este de așteptat să aibă fie mizați 10 milioane ETH. Astăzi, comisioanele variază între 400 – 1600 ETH / zi. Să luăm în considerare o medie de 500 ETH.

Având în vedere aceste valori (10M miza și 500 din comisioane), randamentul va fi de 4,365% pe an.

Cu siguranță că poți găsi proiecte cu randamente mai mari și e normal să te întrebi de ce să nu investești în cele care plătesc mai bine?

Păi hai să-ți dau un răspuns direct.

Dacă luăm în considerare potențialul de a crește, șansele de a avea o durată lungă de viață și raportul risc / recompensă nu văd nicio competiție pentru Ethereum.

Stai… Am uitat ceva. Multe proiecte din acest spațiu spun ca sunt ucigașii Ethereum.

E adevărat că unii pot să bată Ethereum pe unele detalii mici, dar per total, Ethereum are niște avantaje destul de solide.

Dezvoltatori

Ethereum are de departe cei mai mulți dezvoltatori. În timp ce multe proiecte pierd dezvoltatori sau numarul rămâne constant, Ethereum a câștigat dezvoltatori: 34% din dezvoltatorii cu normă întreagă din iunie până în octombrie când ajunsese la 1.250. De asemenea, are un grup mare de dezvoltatori part-time și ocazionali.

Descentralizare

Multe proiecte care au un randament mai bun și comisioane mai mici (deocamdată) nu sunt complet descentralizate și acesta e un avantaj major al Ethereum.

Securitate și reziliență

Odată cu introducerea POS, barierele pentru a deveni un nod vor fi scăzute, blockchain-ul va fi mai sigur și mai rezistent, ceea ce înseamnă mai greu de piratat și mai puțin vulnerabil la orice pericol, cum ar fi atacarea nodului principal, sau orice alt tip de dificultate tehnică.

Cu cât vor fi mai multe calculatoare ce vor rula noduri Ethereum, cu atât va fi mai rapid, mai sigur și mai puternic. Va fi imposibil ca o singură sursă să afecteze blockchain-ul, să-l cenzureze, sau să-l oprească din funcționare.

Conformitate cu reglementările

Ethereum este conform cu reglementările. SEC a spus deja că nu este un titlu de valoare în forma sa actuală, așa că mulți investitori instituționali îl pot deține, la fel ca pe bitcoin.

Simplitate

În Faza 2 a Serenity, va fi implementat un nou mediu de dezvoltare (eWasm) care va susține mai multe limbaje de programare în afară de Solidity. Acest lucru va atrage și mai mulți dezvoltatori și va facilita scrierea contractelor inteligente.

Loialitate

Unii analiști spun că, deoarece recompensele de staking nu sunt atractive, există riscul de a avea doar o cantitate mică de participanți, ceea ce ar fi evident o slăbiciune. Rețeaua ar fi mai puțin sigură și mai fragilă.

Nu mă aștept să fie așa, deoarece Ethereum are o mulțime de susținători fideli, oameni care cred în acest proiect și doresc să contribuie la succesul său.

Și chiar dacă s-ar intampla asta, tot nu mi-aș face griji. Vezi mai jos de ce.

Viziune și valori

Spațiul crypto e plin de oportuniști, infractori și amatori care nu știu ce înseamnă afacerile. Dar poți fi sigur că nu e cazul pentru Ethereum. Când îl asculți pe Vitalik, auzi lucruri precum viziunea de a construi unui computer mondial, îmbunătățirea colaborarii, experimentarea, flexibilitatea. Chiar și longevitatea. Aceste valori spun o poveste puternică despre obiectivul acestui proiect.

Și poți paria că acești tipi știu ce fac chiar și atunci când recunosc că nu știu totul și singura modalitate de a afla este să facă ceva funcțional și să vadă ce se întâmplă după ce e folosit.

Acesta poate fi cazul cu staking-ul, care sunt sigur că va fi reglat dacă e nevoie – flexibilitate și experimentare.

Începutul unei noi epoci

Când Ethereum 2.0 va fi functional, vor fi mulți stakeri. Când va ajunge la 15.000 TPS, vor fi create multe noi dApp-uri, unele sunt deja construite și vor fi lansate instantaneu. Asta va dezlănțui un nou nivel de creare a valorii, probabil ceva coparabil cu ce s-a intamplat dupa apariția internetului.

Prețul Eth va crește atunci când vor exista mai multe dApp-uri și mulți utilizatori pentru ele. Toți au nevoie de gas (ETH) pentru a rula pe platformă. Deoarece se va arde mai mult gas și va fi blocat mai mult ETH în contractele de staking, cererea va fi mai mare și oferta mai scăzută. Asta va insemna un singur lucru: prețul va crește.

Au fost multe obstacole, majoritatea fiind depășite în ceea ce privește Ethereum 2.0. În prezent, 2.0 are codul finalizat. Tot ce a rămas sunt audituri de securitate.

În timp ce Ethereum evoluează, nu văd nimic capabil să-l oprească. Piața crypto va fi una mare, mult mai mare decât azi și mă aștept ca Ethereum să ajungă lider. Prețul poate scădea, poate urca. Cumpără puțin câte puțin pe scaderi, în timp ce lucrurile evoluează. Prețurile scăzute de azi pot să nu dureze foarte mult.

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ethereum
EIP 1559 – o piesă esentială pentru modelul monetar al Ethereum

Ethereum e un proiect minunat. Pe departe preferatul meu din spatiul cripto. Dar nu e lipsit de probleme. Din punct de vedere al unui utilizator, una dintre cele mai deranjante e modul in care funționează astăzi sistemul de comisioane, adică plata pentru efetcuarea tranzacțiilor. Acest cost e variabil și depinde …