EIP 1559 – o piesă esentială pentru modelul monetar al Ethereum
- By : Bogdan Popescu
- Category : Ethereum
- Tags: ethereum

Ethereum e un proiect minunat. Pe departe preferatul meu din spatiul cripto. Dar nu e lipsit de probleme.
Din punct de vedere al unui utilizator, una dintre cele mai deranjante e modul in care funționează astăzi sistemul de comisioane, adică plata pentru efetcuarea tranzacțiilor. Acest cost e variabil și depinde de congestia rețelei, adică de numărul de tranzactii ce trebuie incluse de mineri in block-uri.
Actualul sistem functioneaza pe baza de licitatie.
In functie de algoritmul si setarile fiecarui wallet, acesta estimează o sumă optimizată pentru plata comisionului de tranzactionare.
Dar sunt două probleme cu sistemul acesta.
1. Se întâmplă uneori ca suma oferită să fie prea mică și tranzacția să rămână agățată mult timp, poate zile întregi până când congestia scade.
NOTA: Dacă întâlnești vreodată problema asta, tranzacția se poate anula, deși e un proces relativ dificil și e descris aici.
2. Mulți plătesc mai mult decât ar trebui ca să evite blocarea tranzacției.
Povestea frumoasă a EIP 1559 (propunere de îmbunătățire a Ethereum 1559) e că și-a propus să rezolve această problemă, dar a ajuns în final să realizeze mult mai multe și să fie un excelent propulsor pentru prețul Ethereum.
Iată cum va funcționa Ethereum după implementarea EIP1559
EIP 1559 înlocuiește sistemul pe bază de licitație cu unul bazat pe BASEFEE.
BASEFEE introduce o „rată de piață continuă” pentru includerea tranzacțiilor în blocuri, eliminând nevoia ca fiecare portofel să genereze propriile strategii de estimare a costului. Acest lucru va permite utilizatorilor să apese doar „Trimite tranzacție” și nu trebuie să-și bată capul cu setarea „gass”.
Astfel, toată lumea plătește același comision, tranzacțiile nu se mai blochează și nimeni nu plătește mai mult decât e nevoie pentru ca tranzacția să fie procesata de validatori.
Cine are de făcut o tranzacție importantă, poate „să se bage în față” prin includerea unui „tip” bacșiș pentru validatori.
Cei care „dau bacșiș” sunt serviți mai întâi.
În momente în care există cerere mare BASEFEE va crește, iar când aglomerația e mică, BASEFEE va scadea. Dacă există congestie mare și costul e prea ridicat utilizatorii pot seta un cost maxim pe care sunt dispusi să-l plătească. Tranzacția va fi executată doar când BASEFEE va scădea până la acest prag.
Așa va rezolva EIP1559 problema comisoanelor.
Dar spuneam că mai e ceva în plus care poate duce la creșterea prețului.
BASEFEE este distrus și nimeni nu primește nicio bucățică din BASEFEE
Arderea BASEFEE elimină posibilitatea ca validatorii să manipuleze piața taxelor în beneficiul lor.
De asemenea, asigură folosirea Ether ca monedă nativă a Ethereum, așa cum ar trebui să fie. Nicio altă monedă nu poate fi utilizată pentru a plăti tranzacțiile pe blockchain-ul Ethereum.
Ethereum are două valori esențiale.
- Politica monetară a Ethereum este gândită astfel încât să acorde prioritate securității.
- Costuri viabilă minime pentru a obține securitatea necesară.
Ethereum acordă prioritate securității mai presus de orice. Acesta e unul dintre motivele principale pentru care Ethereum a ales să migreze la sistemul POS și să plătească securitatea cu recompense de blocuri, decât din comisioane precum Bitcoin. Finanțarea securității cu recompense în bloc înseamnă că securitatea Ethereum nu va depinde niciodată 100% de comisioanele pentru tranzacții.
Iată un grafic, creat de Ethhub.io, care arată cât vor primi validatorii în funcție de cât de mult ETH total va fi mizat. E un număr dinamic: mai mult ETH mizat înseamnă recompense mai mici ca procent. Mai puțin ETH total mizat, recompense mai mari per validator.
Minunat! Dar sistemul acesta, bazat pe recompense are și el un efect: creează inflație, iar la Ethereum spre deosebire de Bitcoin numărul token-urilor aflate în circulație nu e limitat. Deși mulți văd asta ca pe o problemă, de fapt e un lucru bun care îi dă Ehereum flexibilitatea necesară pentru „a funcționa ca bani”.
Din punctul asta de vedere Bitcoin seamana mai mult cu aurul.
Si mai e ceva. Odată cu introducerea EIP1559 e foarte posibil să vedem numărul de token-uri în scădere, adică să asistăm la o deflație.
Arderea ETH = Plată pentru toți deținătorii ETH
Arderea BASEFEE răsplătește în mod egal pe toată lumea.
Dacă deții ETH, beneficiezi de BASEFEE în mod indirect.
EIP 1559 pune presiune constantă asupra furnizării de ETH. Când Ethereum va fi o adevărată economie complexă, cu mii de aplicații care realizează tranzacții de miliarde de dolari în fiecare zi și va avea capacitatea să realizeze rapid și ieftin toate aceste tranzacții (datorită celor 1024 de shard-uri ce vor fi functionale când ETH2 va fi complet finalizat), rata de ardere a ETH ar putea deveni semnificativă.
Din ce estimări conservative am văzut, se va ajunge la situația în care se vor arde sume mai mari de ETH decât cele nou create pentru plata validatorilor și asta va duce inevitabil la creșterea prețului ETH.
Unii spun că prețul poate ajunge și chiar depăsi $10.000.
EIP 1559 face un lucru foarte bine: asigură că toți deținătorii de ETH captează valoarea Ethereum, în mod implicit.
Nu trebuie să fii validator pentru a fi expus la creșterea sistemului economic Ethereum.
Tot ce trebuie să faci e să păstrezi ETH.
ETH ar putea fi cel mai bun model pentru bani creat vreodată.
Un nou mod de a genera venituri pasive
Într-o actualizare mai veche a celor de la Crypto Capital, Eric Wade ne explică despre ciclurile observate în timp în piața cripto, cum Bitcoin și celelalte monede își împart perioadele de dominație.
Pe baza acestor paradigme el se așteaptă să avem în curând un nou sezon al Altcoin-urilor.
Alt subiect care mi-a plăcut e prezentarea platformei HARD, pe care se pot obține randamente de aproximativ 40% pe an dacă deții și depozitezi KAVA și peste 20% pentru BNB.
Aceste recompense sunt plătite în token-ul HARD care se tranzacționează astăzi pe Binance și pe Bitmax.
HARD se poate de asemenea depozita pentru a crea recompense în plus și randamentul e uimitor: aproape 1000% pe an.
Așadar, pe măsură ce primești recompensele poți alege să vinzi HARD, sau să-i depui în platformă pentru a genera extra-recompense.
Dar atenție! Dacă dorești să cumperi HARD pentru a avea aceste câștiguri spectaculoase de 1000%, e o problemă ciudată.
La platforma HARD te poți conecta cu wallet-ul TRUST WALLET.
Ca să depui monede, trebuie să le deții în Trust Wallet.
Dar cu HARD e o problemă. Doar cei primiți ca recompense sau cei cumpărați de pe Bitmax se pot depune în platformă.
Cei de pe Binance nu încă. Din informațiile mele e nevoie ca Binance să facă o actualizare care va fi gata in aproximativ o săptămână.
De aceea e și o diferență mare de preț, precum vezi în imaginea de mai jos.
Eu am cumpărat ieri seară o mică poziție în KAVA de pe Binance pentru a testa platforma înainte să-ți povestesc despre ea.
De asemenea, mi-am instalat și mult lăudatul Trust Wallet.
Totul a mers bine și deja am primit recompense în HARD.
Vezi mai multe în…
Niciun comentariu