De ce sa incepi astazi sa…. Bitcoin

bitcoin
17

Ce crezi c-a aparut prima data? Banii, sau scrisul?

Hai sa-ti dau un indiciu…

Primele utilizari ale scrisului au fost pentru contabilitate, in jurul anilor 3000-3500 IC.

Si vreau sa fiu foarte clar. Desenele nu le luam in considerare.

Stiu ca in anul 5000 IC, un barbat si-a desenat (pe peretele toaletei din pestera) un autoportret nud in care si-a exagerat dimensiunea penisului (cercetatorii cred ca a facut-o intentionat).

Dar cum ti-am spus, asta nu se pune.

Desi se stie clar ca banii au aparut inaintea scrisului, odinea nu are importanta pentru noi astazi.

Important e ca ambele tehnologii au fost esentiale pentru evolutia speciei noastre si pentru dezvoltarea civilizatiei.

Majoritatea oamenilor stiu sa scrie si sa foloseasca bani. Sunt si unii care nu stiu sa faca adunari si scaderi, dar se descurca cu banii. Al naiba sa fiu daca-nteleg cum fac asta, dar e adevarat.

Si hai sa-ti mai spun ceva…

Chiar daca majoritatea oamenilor stiu sa scrie, putini sunt scriitori. Si chiar mai putini oameni inteleg cum functioneaza banii cu adevarat.

Putini pot intelege ca banii, asa cum ii cunoastem noi, n-au o valoare intrinseca. Valoarea lor e data de increderea pe care o avem in ei.

De exemplu, astazi avem incredere in lei. Dar daca maine te duci la magazin si te trezesti ca nu mai accepta decat Euro, ce faci? Stiu. Te duci la alt magazin.

Dar daca si la urmatorul ti se spune acelasi lucru?

Atunci incepi sa-ti pierzi increderea in lei si te duci repede la o casa de schimb, sau la banca sa scapi de toti leii si sa cumperi Euro.

Cum tu nu vei fi singurul care va face asta, leul se va devaloriza cu viteza lui Bolt pana cand o roaba de lei nu-ti vor ajunge sa cumperi o paine.

Stiu ca e greu de crezut scenariul asta. Dar s-a intamplat de multe ori.

Actualul sistem monetar, chiar daca are multe slabiciuni, e totusi suficient de bun in majoritatea timpului pentru a face ca economia mondiala sa functioneze si oamenii sa poata duce o viata normala.

Sa poata sa-si stocheze valoarea in bani si sa-i poata folosi la cumparaturi. Pentru ca acestea sunt principalele functii ale banilor.

Dar acest sistem ar putea sa fie mult mai bun.

Ce vreau sa spun prin asta?

Ca sa-ntelegi, trebuie sa-ti explic care sunt problemele banilor asa cum ii stim.

  1. Pana si cele mai mari monede din lume, Euro si USD au restrictii geografice de utilizare. In Romania nu poti plati la niciun magazin direct cu Euro sau cu USD. Trebuie sa-i schimbi in RON. Astfel pierzi timp si pierzi din valoarea banilor.
  2. Intimitate. Banca ta stie toate platile pe care le-ai facut cu un card sau online si unde te aflai cand le-ai initiat.
  3. Control. Banca e o companie care iti tine si controleaza banii. Daca da faliment, e posibil sa nu-ti mai recuperezi banii. Daca-i recuperezi, nu se va intampla de pe o zi pe alta.
  4. Siguranta. Banii pe care-i ai in banca, sunt tot intr-o forma digitala. Contul bancar e un sir de caractere asociat numelui tau. In acel cont e o suma de bani care e de fapt un numar intr-o baza de date electronica. Trebuie sa te bazezi pe sistemele bancii de securitate cibernetica. Au existat cazuri in care infractori cibernetici au spart aceste baze de date si au sters informatiile. Banii oamenilor au disparut.
  5. Sistem lent si scump. Daca vrei sa faci un transfer de bani in alta tara, mai repede ajungi tu personal sa duci banii intr-o geanta decat o fac banii tai prin sistemul bancar. Si cel mai urat lucru e ca aceste transferuri au comisioane mari si netransparente. E o adevarat hotie.
  6. Bani noi sunt creati din nimic, devalorizandu-i astfel pe cei care exista in circulatie
  7. Exista cazuri in care anumitor oameni sau institutii le e interzis accesul la sistemul bancar (e.g. organizatia Wikileaks).
  8. Exista tari sarace in care majoritatea oamenilor nu au acces la banci si unde se practica barter-ul. Daca au o ruda in alta tara, aceasta poate trimite bani doar prin Western Union cu comisioane imense
  9. Pe bune? In era internetului inca discutam de ore si zile de lucru?

Cred ca esti de acord cu mine ca acestea sunt probleme reale si sunt naspa pentru ca ne costa timp, bani si nervi.

Rezolvand aceste probleme, sau o parte dintre ele, ar insemna un mare pas inainte fata de situatia de acum.

Bitcoin, generatia urmatoare a banilor

Bitcoin ofera solutia la toate incovenientele enumerate mai sus. Si nu numai Bitcoin. Pentru ca exista si alte criptomonede la fel de bune, unele poate chiar mai bune decat Bitcoin.

De fapt, exista aproape 1000 de criptomonede.

Datorita acestor avantaje pe care le au fata de banii clasici, sunt convins ca atat Bitcoin, cat si alte criptomonede legitime reprezinta viitorul si mai devreme sau mai tarziu vor schimba din temelii sistemul actual financiar si vor inlocui complet banii fizici.

Poate te intrebi care-i treaba cu Bitcoin si cum de rezolva el toate acele probleme enumerate mai sus.

Daca ma crezi pe cuvant, nu e nevoie sa citesti mai departe.

Dar daca vrei sa-ntelegi cum functioneaza Bitcoin, hai sa-ti explic care-i treaba cu tehnologia care-i da acestuia superputerile de care-ti spuneam: Blockchain (lant de blocuri).

Blockchain – tehnologia ce va schimba lumea

Blockchain-ul e un fisier digital, ca un registru in care sunt capturate toate conturile existente si sumele de bitcoini existente in fiecare cont.

In realitate, in blockchain n-o sa vedem informatiile in forma din tabelul din imagine.

In blockchain sunt inregistrate doar tranzactiile efectuate cu bitcoini de la crearea lui pana in prezent. Dar orice computer pe care ruleaza un soft specializat (numit wallet), citind toate aceste informatii poate deduce oricand ce suma e prezenta in fiecare cont existent.

Tranzactiile noi se pun in blocuri care se adauga in ordine cronologica in blockchain.

Pe langa tranzactii, fiecare bloc nou, contine un numar special care identifica blocul precedent, formand astfel un lant de blocuri.

Reteaua ce face ca Bitcoin-ul sa functioneze e formata din mai multe noduri (computere independente).

Pe toate aceste noduri din reteaua Bitcoin ruleaza un software special si fiecare nod isi mentine o copie proprie a registrului de tranzactii (blockchain).

Nu exista un exemplar central, dupa care fiecare sa-si actualizeze copia. Fiecare nod se ocupa individual pentru evolutia propiei copii. Exista situatii speciale in care datorita unor desincronizari, sau chiar a unor incercari de corupere cu intentii rele a blockchain-ului, unele noduri ajung sa aiba copii diferite ale blockcchain-ului.

Cand se intampla asemenea situatii, exista un mecanism prin care se ajunge la consens si intotdeauna se va restaura versiunea buna. E improbabil, adica sansele sunt aproape de zero ca bitcoinii sa poata fi furati.

In concluzie, mecanismul genial folosit pentru a adauga noile tranzactii in blockchain, e conceput astfel incat probabilitatea ca o tranzactie incorecta sau frauduloasa sa ajunga in blockchain, e improbabila, sau aproape nula.

Daca vrei sa cumperi bitcoin de la mine, eu creez o tranzactie dintr-o aplicatia wallet (portofel). Apoi, tranzactia e trimisa progresiv la toate nodurile din lume.

Practic le spun: “Luati 1 Bitcoin de la adresa X si mutati-l la adresa Y”.

Daca suficiente noduri spun ca tranzactia e valida (adresele noastre sunt reale si eu am cel putin 1 bitcoin disponibil), aceasta tranzactie va fi pusa intr-un fel de coada de asteptare (mempool).

De acolo, tranzactia va fi prelucrata de niste personaje importante din sistemul Bitcoin: minerii.

Ei sunt cei care adauga noile blocuri in blockchain.

Pentru a adauga un bloc nou in blockchain, minerii trebuie sa rezolve un fel de puzzle, iar primul care o face va primi o recompensa (in bitcoin) de la sistem.

Pentru a primi recompensa, mai e un pas.

Minerul castigator va adauga blocul nou la copia lui a blockchain-ului si o va trimite tuturor celorlalti mineri care o vor verifica.

Pentru ca si ei sa o adauge la propriile copii, toate tranzactiile din noul bloc trebuie sa fie valide, puzzle-ul trebuie sa fie rezolvat corect si blocurile vechi nu trebuie sa fie alterate.

Daca exista vreo eroare sau vreo incercare de a corupe blockchain-ul, acesta e rejectat imediat de ceilalti mineri.

Astfel, un miner are de pierdut daca face ceva incorect, pentru ca nu are sanse sa reuseasca, dar il costa bani (pentru ca rezolvarea puzzle-ului de care-ti spuneam mai sus presupune costuri sub forma de consum de energie electrica) si pierde sansa de a primi recompensa.

Practic, noi bitcoini sunt creati pentru a-i recompensa pe mineri pentru aceasta munca, dar asta nu se va intampla la infinit.

Numarul lor total va fi 21 de milioane si pana astazi s-au minat aproximativ 16 milioane, iar ultimul bitcoin va fi minat in jurul anului 2140 (asta e important pentru valoarea Bitcoin, pentru ca nu va exista inflatie).

Prin acest mecanism bazat pe recompensa si in care blockchain-ul e distribuit in retea pe milioane de computere, nimeni nu trebuie sa aiba incredere in alta persoana, dar poate sa aiba incredere ca sistemul va functiona corect.

E un sistem descentralizat si nu exista o singura entitate care sa detina blockchain-ul.

Spre deosebire de sistemul financiar actual care e centralizat si in care clientii trebuie sa aiba incredere in banca sau in companii precum VISA si MASTERCARD pentru a efectua tranzactii financiare si a pastra in siguranta datele conturilor.

Acum, cunoscatorii o sa-mi sara in cap si-o sa-mi spuna ca nu exista conturi in bitcoin. E adevarat. Cand vorbim de bitcoin, vorbim de portofele (wallets) care creeaza o cheie privata si o cheie publica (plus adrese pentru primirea bitcoinilor).

Poti sa te gandesti le exemplul email-ului. Ai o adresa si o parola. Pentru a primi email-uri trebuie sa le dai oamenilor adresa, iar pentru a-ti citi email-urile si a trimite email-uri ai nevoie de parola.

Daca vrei sa tranzactionezi Bitcoin ai nevoie de propria cheie privata pe care trebuie s-o pastrezi la loc sigur si sa n-o spui la nimeni. Cheia privata e folosita de wallet doar pentru a initia tranzactii. Pentru a primi bitcoin, tot ce trebuie sa faci e sa dai cheia publica celui care ti-i trimite.

Cine controleaza cheia privata, controleaza suma de bitcoini.

Sa revenim la exemplul nostru in care tu vrei sa cumperi de la mine 1 bitcoin.

Primul pas e sa-ti instalezi un wallet (pe telefon, laptop, tableta sau desktop), sa accesezi un web wallet, sau sa-ti achizitionezi un hardware wallet (cea mai sigura metoda de stocare a criptomonedelor).

Wallet-ul e o aplicatie speciala care stie sa-ti creeze o cheie privata, cheie publica si adrese (poti avea cate una pentru fiecare tranzactie) si sa-ti gestioneze balanta de bitcoini.

Dupa ce ti-ai ales un wallet si ai salvat intr-un loc sigur cheia privata, generezi o adresa pe care mi-o trimiti mie. Nu-ti fie teama. Nu pot sa-ti fur din bitcoini avand aceasta adresa.

Tot ce pot sa fac cu ea e sa-ti trimit bitcoini si sa vad cati bitcoini ti-au mai fost trimisi la aceasta adresa.

Dupa ce-am primit adresa, intru si eu in wallet-ul meu si-i spun sa trimita 1 bitcoin la adresa primita de la tine.

Pentru a usura acest process, in cazul in care suntem fata in fata, adresa ta e transformata de wallet-ul tau intr-un fel de imagine patrata (cod QR) si eu trebuie doar sa-i arat acel cod camerei telefonului meu (acesta e sistemul folosit de magazinele ce accepta Bitcoin).

Wallet-ul ia toate aceste informatii, creeaza un mesaj cu detaliile tranzactiei, ii adauga o semnatura digitala creata folosind cheia mea privata si adresa ta si o trimite tuturor nodurilor din reteaua Bitcoin (broadcast).

Apoi, incepe competitia intre mineri (despre care-ti spuneam mai sus), iar dupa aproximativ 10 minute bitcoinul va fi in contul tau.

Si asta se va-ntampla chiar daca e sambata sau duminica, sau daca e ora 23:51 noaptea.

Si daca tu esti in Senegal si eu sunt in Hawai. 😛 (stiu ca preferi invers)

Odata ce tranzactia a ajuns in blockchain, doar tu, sau cine are cheia ta privata poate folosi acele fonduri.

Daca n-ai avut nicio treaba cu bitcoin pana acum, e normal sa ti se para dificil de folosit, dar nu e asa. Cand vei folosi prima data Bitcoin, vei vedea cat e de simplu. Si e bine pentru tine si buzunarele tale ca asta sa se intample mai repede decat mai tarziu.

Aici gasesti un ghid despre metodele prin care poti sa cum cumperi bitcoin, iar daca te poti descurca singur, uite aici cea mai renumita bursa romaneasca pentru a cumpara Bitcoin cu RON.

Ai vazut cate probleme rezolva criptomonedele. Avand in vedere toate aceste avantaje, crezi ca oamenii le vor adopta?

Unii oameni sunt obligati sa foloseasca criptomonedele pentru ca nu au acces la sistemul bancar, dar aproape toata planeta are telefoane mobile prin care pot primi si trimite Bitcoin sau Altcoins (denumirea generica pentru celelalte criptomonede).

Altii o fac din motive politice sau principiale, iar altii pentru a face profituri din investitii in acest gen de active.

Adevarul e ca din ce in ce mai multi oameni incep sa le foloseasca.

Stiind asta, din ce in ce mai multe afaceri vor incepe sa le accepte ca mod de plati. Deja multe fonduri de investitii incep sa-si indrepte atentia catre ele.

E posibil ca in viitor unele tari sa treaca complet la criptomonede si sa renunte la monedele nationale.

Si pretul lor isi va continua ascensiunea, chiar daca pe termen scurt o eventuala rezistenta din partea unor guverne importante ar putea sa duca la scaderi.

Crede-ma. Peste cativa ani ne vom intreba cum am putut trai inainte de criptomonede.

1. Oricine poate deveni miner?
2. Cine crează/emite bitcoinii?
3. Oricine poate sa vada ce suma de bitcoini este prezenta pe o cheie publica? E ca si cum oricine ar avea acces la suma de pe contul meu bancar?

1. Da. Dar e concurenta mare si nu cred ca mai e rentabil pentru noi astia mici pe cont propriu. Sunt si companii prin intermediul carora se asociaza mai multi pentru a mina cu sanse de succes.
2. E practic un software care are propriul algorithm dupa care creeaza noi bitcoini.
3. Da. Dar exista metode sa „ascunzi”. De exemplu, dupa ce ai primit banii, ii poti transfera intr-un alt wallet pe care nu-l faci niciodata public.

Mi-a placut foarte mult articolul. Sper sa reusesc sa ajung la un curs despre criptomonede care se desfasoara in orasul in care locuiesc iar informatiile de pe acest site imi vor fi utile.🙂

Salut Bogdan,

Ce se intampla daca un procent de 51% din mineri controleaza validarea tranzactiilor in blockchain? Practic ar putea valida sau nu o tranzactie. Nu stiu ce beneficii ar avea dar intreb si eu. 🙂

Merci.

Capitalizarea de azi a Bitcoin e $96.000.000.000. Asta ar fi recompensa maxima pentru cineva daca ar vrea sa controleze blockchain-ul.
Daca investitia in echipamente pentru minare e mai mare de atat, nu are sens. O sa ma interesez si revin cu o estimare. Sunt si eu curios. 🙂

Buna ziua,
Este unul dintre articolele cele mai complete, referitoare la fenomenul criptomonedelor. Articolul te lamureste si cum poti face cumparaturi reale, fara multe complicatii !!!
Multumesc.

Cu stima,
Atomi

salut Bogdan,
aproape ca m-ai convins cu articolul asta – bravo!
cel putin m-ai facut si mai curios sa citesc cartea despre blockchain pe care am cumparat-o recent
mai am totusi cateva intrebari:
1- pot sa cumpar BTC in valoare de 100 de lei? adica o bucatica mica mica dintr-un BTC?
2- pot sa transfer BTC de la un wallet la altul? aici ma refer la aplicatia de tip wallet – poate ca azi am un wallet dar peste o saptamana descopar alta aplicatie si vreau sa o folosesc pe cea noua (ca si cum as vrea sa schimb MP3 playerul de la Winamp la BS Player, etc)
3- pe tine ce te-a convins sa treci de partea BTC? :))

Salut Aurel,
Merci de aprecieri. 🙂
Uite si raspunsurile.
1. Da. Subdiviziunea tranzactionabila e 1 Satoshi = 0.00000001 BTC
2. Da.
3. A fost un proces, nu un moment anume. 🙂 Discutii cu oameni implicati, carti citite, articole, etc.

Foarte explicit articolul. Felicitari Bogdan. Eu am investit in criptomonede inca din Ianuarie si sant foarte multumit. Astept cu nerabdare programul tau de investitii.
Mult suces!

Salutare tuturor,

Am o neclaritate si anume cum se declara castigurile venite din criptomonede la ANAF?
La bursa e relativ simplu pentru ca primesti o hartie de la site-ul la care ai cont cu castigurile sau pierderile pe anul anterior pe care le pui intr-o declaratie D200 pana la 25 mai anul curent pentru anul anterior.
La criptomonede cum functioneaza treaba asta?
Cum pot demonstra ca am investit o suma X si la final de an am ajuns la o suma Y (prin castig sau pierdere) astfel incat eu sa platesc impozit doar pentru Y-X atunci cand Y > X?
La ce categorie de venituri se incadreaza aceste castiguri sau pierderi?

Multumesc.

17 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

criptomonede
Expansiunea crypto gaming si un proiect cu potential

Un nou raport publicat de compania ARK Invest estimeaza ca pana in anul 2030 industria cripto poate ajunge la $50 trilioane, 1 Bitcoin poate atinge $1 milion și 1 Ethereum $180 mii. Această extindere, spune raportul, va fi condusă de Web3, NFT-uri și jocurile bazate pe blockchain. Astăzi vorbesc putin …

bitcoin
6
Doua exchange-uri de Top – Coinbase vs Binance

Investitiile in criptomonede pot fi inspaimantatoare pentru multi oameni, chiar si pentru unii care au mai investit in alte active ca actiuni, imobiliare, sau metale pretioase. Activele cu care investitorii sunt obisnuiti au o anumita istorie. Bursa exista de peste 100 de ani, imobiliarele si aurul… de cand lumea. Dar …

bitcoin
26
Cea mai bună și ieftină metodă din 2019 de a cumpăra criptomonede folosind cardul

Aceasta noua metodă de a cumpara cripto, are avantajul ca plata se poate face cu cardul si ca se pot cumpara si alte criptomonede in afara de bitcoin. Practic, metoda se poate folosi cu orice exchange care accepta depuneri de euro, sau usd. Marele avantaj e ca in ciuda faptului …