Ce poate insemna coronavirus pentru piata crypto

Draga membru al Portofoliu Investitii Cripto,

Ieri le-am trimis abonatilor programului meu de invstitii la bursa actualizarea de mai jos.


Impactul Coronavirus asupra Bursei

Saptamana trecuta bursa (masurata de index-ul S&P 500) a scazut la un nivel cu 13% mai mic decat maximul atins,  pe fondul panicii generate de coronavirusul COVID-19.

Din datele pe care le au autoritatile, acest virus aparut initial in China, are o rata de mortalitate mai mare decat o gripa obisnuita. Se vorbeste de un procent de aproximativ 2%, față de o rata de 0.1%-0.2% la gripă. In loc de 1 deces, sau 2 la 1000 de bolnavi, e posibil ca in cazul COVID-19 sa fie până la 2 din 100.

Acum, având în vedere că mulți oameni pot avea simptome foarte usoare si nu stie nimeni ca au fost infectati, sunt convins ca de fapt procentul e mai mic. Poate 1%, poate chiar sub acest prag.

Alt lucru care creeaza ingrijorare e faptul ca, din câte știu până la ora asta, nu exista vaccin.

Cand exista vaccin, raspandirea se poate opri intr-un timp mai scurt.

Avand in vedere factorii acestia, pe de-o parte guvernele iau diferite masuri pentru a controla epidemia, dar și oamenii încearcă să se ferească pe cont propriu de posibilitatea infectarii.

Unele dintre aceste efecte afecteaza veniturile si operatiunile multor companii. De exemplu, multe companii din USA care aveau productie exclusiv in China, s-au trezit ca nici macar nu le mai raspunde nimeni la telefon. Guvernul chinez nu se joaca cu chestii din astea, iar oamenii se supun deciziilor fara sa comenteze. Fabricile au fost inchise si pot rămâne așa pentru luni de zile.

Pe de alta parte, unele sectoare precum cel aerian, hotelier, sau energetic, sunt afectate de decizia oamenilor de a nu mai calatori in aceasta perioada. Multe zboruri spre si dinspre zone puternic afectate au fost anulate.

In concluzie, e clar ca toate evenimentele legate de acest virus au produs o criza și au afectat veniturile si profiturile realizate de companii.

Nu putem sti cum va evolua situatia. Multe scenarii sunt posibile. Bursa poate continua sa scadă. Poate inca 10%, poate 20%, sau mai mult.

Sau situatia se poate schimba de la o zi la alta. Poate mâine apare un vaccin.

Fiind an de alegeri, Trump va face tot ce-i sta in putință să contribuie la redresarea bursei.

Evolutia depinde foarte mult de durata epidemiei si de amploarea ei (in cate zone se extinde).

Așadar, întrebarea e ce facem noi ca investitori?

Personal, ma astept ca bursa sa mai scada, chiar mai mult decât ar fi justificat de pierderile raportate de companii. Asta inseamna ca va exista o diferenta intre pret si valoare de care sper sa avem ocazia sa profitam.

Dar nu exclud nici o stabilizare, sau o revenire incepand chiar de saptamana asta.

In situatia in care bursa scade cu 10%, 20%, sau mai mult, e clar ca cea mai buna actiune ar fi vanzarea actiunilor si cumpararea la un pret mai scazut.

Problema e ca niciodata nu stii cand e atins fundul. In investitii niciodata nu trebuie sa fie un obiectiv sa cumperi cel mai ieftin posibil si sa vinzi la cel mai mare pret pentru ca daca incerci sa faci asta poti face greseli mari. Poti considera ca nimeni nu reuseste sa faca asta.

Dar sunt sigur de 2 lucruri, studiind istoria bursei:

  1. Bursa va reveni si va depasi la un moment dat nivelul maxim atins.
  2. Cele mai mari cresteri se realizeaza intr-un numar restrâns de zile și e important ca in acele zile sa fii in piață

Așadar, cine are cea mai mare parte din portofoliu in bani cash (asa cum am recomandat totdeauna) are ocazia sa cumpere actiuni la preturi mici.

In functie de apetitul tau la risc, de cum vezi evolutia virusului, impactul crizei asupra bursei si de fondurile de care dispui, poti face una dintre urmoatoarele actiuni.

  1. Vinde actiunile si pastreaza bani cash o perioada in speranta ca vei putea cumpara mai ieftin.
  2. Pastreaza actiunile si creste-ti pozitiile in companiile preferate (seteaza ordine limita la preturi cu 10%, 20% sub cele de astazi).
  3. Pastreaza actiunile si investeste ca pana acum, in fiecare recomadare lunara. Astfel, actiunile cumparate in perioada viitoare au potential sa aduca profituri mai mari atunci cand bursa va reveni pe creștere.

Impactul coronavirus asupra pietei crypto

Acum… care poate fi diferenta ca impact intre bursa de valori si piata cripto.

Si Bitcoin si celalalte criptomonede pot sa scada in cazul in care situatia se agraveaza.

E posibil ca in cazul unei panici ridicate sa vedem Bitcoin spre $6.500.

Din punct de vedere istoric, pietele crypto si cea de actiuni au rar miscari sincronizate si se poate considera ca sunt necorelate.

Totusi, mi-e greu sa-mi imaginez ca in cazul agravarii situatiei investitorii vor muta fonduri din actiuni in cripto. Mai degraba multi oameni vor vinde active pentru bani cash.

Personal, din ce informatii am astazi si considerand capitalizarea minuscula a criptomonedelor, aleg sa nu vand.

Palm Beach Confidential Februarie

In luna februarie alegerea lui Teeka Twari a fost un proiect numit Numerai (NMR).

Poti sa citesti in raport detaliile despre acest proiect, plus multe informatii de ultima ora despre multe din proiectele pe care le-avem si noi in portofoliu.

Descarca de aici raportul PBC Februarie 

 

Seara frumoasa,

Bogdan

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Uncategorized
$2449 din airdrop-ul BOMB… doar in cripto

Pe data de 4 februarie am trimis abonatilor programului Portofoliu Investitii Cripto o alerta despre airdrop-ul BOMB. Era vorba despre un proiect nou care le dadea gratuit token-uri celor care se inscriau, cu scopul de a se face cunoscuti. Ei nu sunt singurii din piata cripto care au facut airdrop-uri, …

Uncategorized
Care-i treaba cu dominatia Bitcoin?

Daca esti implicat in piata cripto, ai observat ca Bitcoin continua sa sparga rezistenta dupa rezistenta si chiar acum se lupta cu pragul de $6800. Fata de luna trecuta, cand era in jurul pretului de $5100, asta inseamna o crestere de 33,33%. Nu e rau deloc. Dar… in ultimele zile, celelalte …

cumpara ripple ethereum bitcoin
Uncategorized
2
Doua metode sa cumperi Ethereum sau Ripple cu Bitcoin

Am descris in acest articol cum cumperi bitcoin cu RON. Pentru a cumpara bitcon cu EURO, eu recomand exchange-ul kraken, la care poti face depuneri prin transfer bancar. Acum hai sa vedem cum cumperi alte criptomonede direct cu bitcoin. Am dat ca exemplu Ripple(XRP) si Ethereum(ETH) pentru ca sunt criptomonedele …

Selecteaza Moneda de Plata
EUR Euro