salut! am fost la un mall si la un bancomat am platit o factura de utilitati! exista la bancomat si un buton pe care scria -cripto. stii cumva ce era acesta?
Ce comisioane platesti la investitiile in bitcoin (sau alte criptomonede)
- By : Bogdan Popescu
- Category : bitcoin, criptomonede
- Tags: bitcoin, criptomonede

Inainte sa incepi sa investesti in criptomonede, trebuie sa stii ca vor exista niste costuri sub forma de comisioane. O sa-ti scriu despre toate comisioanele existente, dar nu pot sa-ti spun despre toate cat sunt exact, pentru ca unele sunt variabile. Pot in schimb sa-ti descriu cum sa le afli singur atunci cand vrei sa faci o tranzactie.
Vei putea sa folosesti informatiile din acest articol si pentru a face calcule exacte in ceea ce priveste costurile tale, in functie de alegerile pe care le faci: cu ce banca lucrezi, cu ce exchange, ce wallet folosesti, etc.
Prin informatiile din acest ghid am urmarit mai multe obiective:
- Sa-ti arat mai multe exchange-uri de la care poti cumpara criptomonede (atat cu RON, cat si cu EURO)
- Sa-ti explic tot ce stiu despre comisioane pentru ca tu sa stii de acum inainte cat te vor costa tranzactiile
Inainte sa intru in detalii despre comisioane, trebuie sa-ti spun ca e perfect normal sa existe aceste costuri, avand in vedere stagiul tehnologic la care se afla in acest moment lumea finantelor.
Pentru a putea face toate tranzactiile despre care vom discuta mai jos, trebuie sa fie undeva niste oameni angajati care fac o anumita munca. Ei au salarii. Companiile care ii angajeaza au costuri si trebuie sa faca profituri.
Daca aceste companii nu ar exista, nimic din toate astea nu s-ar putea realiza si noi ar trebui sa ne ingropam banii in pamant, sa-i caram dupa noi atunci cand ar trebui sa cumparam ceva, sa ne cautam cumparatori sau vanzatori prin anunturi in ziare, etc.
In viitor, cand totul va fi automatizat, cand vor functiona exchange-uri descentralizate si vor aparea si alte inovatii, probabil vom ajunge in situatia in care costurile vor fi mult mai mici, sau nule.
Situatia care ma face pe mine sa visez zambind cu ochii deschisi e aceea in care vom cumpara orice cu criptomonede.
Atunci comisioanele vor fi aproape zero, dar deocamdata nu suntem acolo.
Ce comisioane trebuie sa platim astazi
Hai ne gandim la un ciclu de tranzactii, de la cumpararea unui bitcoin, pana la vanzarea lui.
Sa zicem ca il vei cumpara cu RON de pe un exchange. Cunosc trei exchange-uri de pe care poti cumpara cu RON (coinflux, localbitcoins.com sau bitcoinromania, ultimul il recomand doar daca ai probleme cu celelalte, pentru ca au preturi mai mari). A mai fost si btcxchange.ro, care s-a inchis temporar din cauza unor probleme in relatia cu bancile.
E important sa stii ca asemenea probleme pot avea toate exchange-urile pana in momentul in care acest spatiu se maturizeaza. Deocamdata bancile (ca institutii, nu ma refer la oameni) sunt total depasite, inapoiate si incompetente. Va mai dura pana cand vor intelege criptomonedele.
In ceea ce priveste exchange-urile, exista doua modele diferite de business. Localbitcoins.com si kraken.com, pun direct in legatura vanzatorii si cumparatorii, iar coinflux e ca o casa de schimb. Cand cumperi sau vinzi, tranzactionezi direct cu ei.
La coinflux, avantajul e ca pe langa bitcoin, poti cumpara ethereum si litecoin.
Revin la ciclul despre care-ti spuneam mai sus si hai sa vedem care sunt toate etapele urmate intre cumpararea si vanzarea unui bitcoin:
- Primul pas e sa faci o depunere din contul tau bancar, in contul celor de la exchange.
- Al doilea pas e sa cumperi 1 bitcoin.
- Al treilea e sa transferi bitcoin-ul in wallet-ul personal (nu e indicat sa tii sume mari in exchange. In cazul unui faliment, sau a unei probleme de securitate e posibil sa nu-ti mai recuperezi banii, sau sa dureze mult pana ii recuperezi).
- Atunci cand vrei sa vinzi, trebuie sa transferi bitcoin-ul din wallet, inapoi intr-un exchange.
- Vinzi 1 bitcoin.
- Retragi banii din exchange in contul tau bancar.
In tot acest ciclu, exista trei tipuri de comisioane:
- comisioanele bancare, platite la pasul 1 (descris mai sus)
- In functie de banca ta si a exchange-ului, acesta poate fi zero
- comisioanele exchange-ului, platite la pasii 2, 3, 5 si 6
- comision de tranzactionare (la kraken e intre 0 si 0.26%, in functie de moneda cumparata si de suma investita) (pasii 2 si 5)
- comision de retragere numerar (0 la coinflux, 0.09 Euro la kraken) (pasul 6)
- comision de retragere bitcoin din exchange in alt exchange sau intr-un wallet personal (e stabilit de exchange si poate fi diferit de comisionul minerilor – in acest moment e 0 la coinflux, 0.001 BTC la kraken, iar la localbitcoins.com e egal cu comisionul minerilor) (pasul 3)
- comisioanele minerilor pentru transferurile de bitcoin (pasul 4)
- acesta depinde de wallet-ul tau si de numarul de tranzactii in asteptare din reteaua bitcoin – iti explic mai jos
In general, toate aceste comisioane vor exista indiferent de exhange-ul prin care tranzactionezi.
O exceptie e coinflux, la care nu trebuie sa platesti niciun comision. Totusi, vreau sa-ti explic ce se intampla la coinflux, pentru a intelege bine cum functioneaza sistemul.
La pasii 2 si 5 (cumparare, sau vanzare bitcoin), kraken are comisioane de 0.26% pentru tranzactii mai mici de 50.000 USD si din ce in ce mai mici la sume mai mari.
Coinflux n-are teoretic niciun comision, dar pentru ca ei stabilesc preturile cu care vand sau cumpara, se asigura ca au un profit suficient din aceste tranzactii.
La pasii 3 si 6, din nou nu trebuie sa platesti nimic la coinflux. Dar acele comisioane sunt reale si vor fi platite de coinflux (din profitul pe care-l realizeaza din tranzactii).
Acum hai sa vedem cum sta treaba cu comisioanele la transferurile de criptomonede dintr-un wallet in altul.
Despre comisioane bitcoin (la fel functioneaza in majoritatea celorlalte cripto)
O sa-ti explic tot sistemul luaind ca exemplu bitcoin, dar la majoritatea criptomonedelor avem in acest moment acelasi sistem (desi dimensiunea comisioanelor e diferita).
Bitcoin e o criptomoneda descentralizata. Nu exista o banca sau un guvern care sa decida cate monede sunt in circulatie, care sa tina evidenta tranzactiilor, „conturilor”, sau a balantelor din fiecare „cont”.
Dar toate astea sunt inregistrate in blockchain, care e un fel de registru digital mentinut si actualizat de milioane de computere de pe tot globul. Aceste computere (sau detinatorii lor) se numesc „mineri”. Minerii sunt motivati in doua feluri sa faca aceasta munca.
Spre deosebire de modul in care ne motiveaza pe noi sefii, folosind cuvinte de lauda, sau alte metode creative, in cazul minerilor e vorba de ceva mai pragmatic. Bani. Bitcoini.
Revin putin la ciclul de mai sus, format din cei 6 pasi. La pasul 2, atunci cand cumperi bitcoin, nu se intampla nimic in blockchain.
Bitcoinul ramane la adresa exchange-ului, dar el tine o evidenta proprie si stie ca tu ai cumparat un bitcoin cu care faci ce vrei. Il retragi intr-un wallet personal, il tii la ei, sau il vinzi.
Atunci cand vrei sa-l retragi in wallet, vei introduce adresa ta de bitcoin si tranzactia e trimisa de catre exchange catre toti minerii.
Ea ajunge intr-un fel de baza de date cu tranzactii neconfirmate, numita mempool.
Blockchain-ul e actualizat prin adaugarea de blocuri noi, o data la zece minute. Intr-un bloc pot incapea pana la 4000 de tranzactii noi.
Pentru adaugarea unui bloc nou, un miner primeste in acest moment o recompensa fixa de 12.5 bitcoini (aproape 150.000 USD), dar ea e injumatatita la fiecare 4 ani.
Suma e imensa, dar e foarte greu de obtinut pentru ca intre toti minerii exista o competitie continua pentru fiecare bloc in parte si doar cei cu computerele cele mai performante au sanse sa castige un bloc.
Pe langa cei 12.5 bitcoini, minerii castiga bitcoin si din comisioane.
Plata comisioanelor nu e obligatorie prin protocol. Adica o tranzactie care nu include comisioane e una valida si va ajunge in mempool, dar are sanse mici sa ajunga in blockchain. Cel putin, nu va ajunge repede.
Ti-am spus ca in prima faza, tranzactiile ajung in mempool. De acolo minerii isi aleg ce tranzactii vor ei pentru a le include in block-uri. Probabil nu vei fi surprins sa afli ca primul criteriu dupa care sunt selectate e dimensiunea comisionului.
Daca o tranzactie nu include comision, e inclusa in blockchain doar in cazul in care in urmatorul block incap toate tranzactiile din mempool. Ceea ce se intampla foarte rar.
Cu cat sunt mai multe tranzactii in mempool, cu atat e mai mare comisionul pentru a ajunge in blockchain intr-un timp rezonabil.
In concluzie, comisioanele tranzactiilor de criptomonede nu sunt fixe, nici nu sunt stabilite de cineva precum in cazul bancilor. Sunt ceva dinamic, ca o piata de sine statatoare. Ele depind atat de pretul unui bitcoin, dar mai ales de numarul de tranzactii ce concureaza pentru un loc in urmatorul block din blockchain.
Daca intr-un anumit moment doresti sa faci un transfer de bitcoin, poti vedea pe acest site dimensiunea medie a unui comision: https://bitcoinfees.info/.
La ce Exchange-uri sa-ti faci conturi
Sper ca am explicat destul de clar cum sta treaba cu comisioanele la investitiile in criptomonede.
In final, in caz ca vrei sa incepi sa investesti in bitcoin, sau alta criptomoneda mai vreau sa-ti spun pe scurt ce exchange-uri folosesc eu si recomand in acest moment.
Daca cumperi cu Euro sau USD, ai nevoie de conturi la:
- kraken.com (se pot face depuneri si retrageri de EUR, USD, sau cripto)
- binance.com
- bittrex.com
- poloniex.com
La binance, bittrex si poloniex se pot face doar depuneri si retrageri de cripto, dar se pot tranzactiona mai multe monede decat la kraken. Pentru a tranzactiona alte criptomonede va trebui sa depui mai intai bitcoin, sau ethereum.
De exemplu, pentru a cumpara criptomoneda dash de la bittrex, mai intai depui bitcoin si apoi cumperi dash direct cu bitcoin.
Daca cumperi cu RON, recomand sa-ti faci conturi atat la toate exchange-urile specificate mai sus si pe langa ele mai ai nevoie de conturi la:
- coinflux.ro (prima alternativa e localbitcoins.com si in ultima instanta bitcoinromania)
Ce ai de facut cand faci o tranzactie pentru a sti costurile?
Ti-am aratat cum afli costurile tranzactiilor bitcoin. Pentru alte criptomonede, cauta pe Google pentru a afla site-ul unde sunt afisate informatii despre comisioane.
Comisioanele bancare le afli de la banca (de pe site, din pliante, sau la numarul de telefon de relatii cu clientii).
Comisioanele exchange-ului cu care lucrezi le afli de pe site-ul exchange-ului.
Daca esti o persoana altruista, cred ca-ti vei ajuta prietenii daca dai un share la articol pe Facebook. Eu am primit o gramada de intrebari despre aceste comisioane si raspunsurile se gasesc in articol.