A venit momentul sa afli ce e Bitcoin

Ce e bitcoin
bitcoin

Imagineaza-ti asta…

E anul 2008. Precum lui Isaac Newton cand a vazut cum cade marul din pom, unui om ii vine o idee…

„Ce tare ar fi sa existe o aplicatie (ca un fel de joc) in care sa fie disponibile un numar finit de monede (sa zicem 21 de milioane). La inceput, monedele nu sunt ale nimanui. Dar orice om cu o conexiune la internet poate intra in joc. Isi instaleaza aplicatia, ea face niste calcule si castiga monede.

Apoi, monedele se pot folosi la orice doreste proprietarul lor.

Se pot folosi pentru a le trimite altor oameni prin intermediul unei alte aplicatii simple. Se pot vinde. Se pot folosi pentru a cumpara bunuri la magazinele ce vor decide sa le accepte. Se pot folosi pentru a plati salarii si servicii.”

Interesant…

Poti obtine gratis niste monede cu care poti face o gramada de lucruri, le poti chiar vinde.

Probabil te intrebi de ce ar vrea cineva sa le cumpere daca se pot obtine fara bani, instaland acea aplicatie.

Buna intrebare. De fapt… nu se obtin chiar gratis.

„Pentru a castiga monede, fiecare computer trebuie sa munceasca pentru ele. Munca se numeste minare, iar computerele sau chiar proprietarii lor se numesc mineri. Aceasta munca are un cost efectiv – factura de energie electrica.

Scopul acestei munci e chiar functionarea corecta a intregului sistem, iar cei care o fac sunt recompensati.

Sistemul va sti tot timpul cate monede are fiecare om, va avea grija ca nimeni sa nu produca monede false si va valida corect fiecare tranzactie.

In momentul cand se intampla o tranzactie, (persoana A trimite monede la persoana B), toate computerele din lume care ruleaza aplicatia incep sa concureze pentru a o valida si a o adauga intr-un bloc alaturi de alte tranzactii valide. Acest bloc se adauga intr-un registru numit blockchain (lant de blocuri).

Are persoana A suficienti bani pentru a-i trimite la persoana B? A mai trimis persoana A in acelasi timp aceeasi suma si unei alte persoane C (problema cheltuirii duble)?

In paralel, toti minerii isi construiesc cate un bloc nou de tranzactii valide.

Utimul pas pentru un miner inainte sa adauge un nou bloc de tranzactii valide in registru (blockchain) e rezolvarea unui puzzle. Acest puzzle e practic o problema matematica ce presupune niste calcule brute simple, dar consumatoare de putere de procesare si de energie electrica.

Primul computer care rezolva puzzle-ul va adauga blocul in blockchain si va primi o recompensa in monede, care va depasi costul consumului de energie.

In acest sistem, persoanele de mai sus vor fi niste numere de cont si va fi greu de facut legatura intre un asemenea numar si o persoana, desi e posibil.

Dupa inceperea jocului, primele monede se vor castiga usor. Apoi, pe masura ce intra multi mineri in joc, vor fi din ce in ce mai greu de obtinut, dar in acelasi timp le va creste si valoarea.

Chiar daca aceste computere(minerii) vor concura pentru a castiga recompense la fiecare tranzactie, ele vor face parte dintr-o retea imensa si vor colabora pentru a asigura functionarea buna a sistemului.

Impreuna vor crea un mare lant de blocuri (blockchain) care va contine detaliile fiecarei tranzactii realizate vreodata.

Prin colaborarea tuturor acestor computere, e improbabil ca blockchain-ul sa fie corupt de catre orice atacatori.”

Ce-ai fi spus despre o asemenea idee in anul 2008? Ce crezi c-ar fi spus ceilalti oameni? Ar fi batjocorit ideea? Sau s-ar fi bagat cineva in joc?

Pai, hai sa-ti spun ceva.

Cineva cu pseudonimul Satoshi Nakamoto (nu se stie daca e un nume real, daca e o persoana, sau un grup de persoane) a scris ideea asta in amanunt intr-un document de 9 pagini si l-a trimis pe email la o lista de oameni specialisti in criptografie.

Criptografia e disciplina ce se ocupa cu codarea unui text cu scopul sa poata fi inteles decat de destinatar si e folosita intr-o mare masura in implementarea tehnica a criptomonedelor.

(Probabil n-are legatura cu realitatea, dar din toate cartile citite pana acum, eu as paria ca Satoshi e Nick Szabo – un programator de origine maghiara.)

Apoi a creat si o prima versiune a aplicatiei si a lansat-o. A pus-o pe un server public si orice programator din lume putea sa vada codul si chiar sa faca propuneri pentru imbunatatirea lui.

Asa s-a nascut Bitcoin…

Ceea ce-a prevazut Satoshi a luat o amploare de neimaginat. Si Bitcoin nu e un joc. In primul rand e o tehnologie cat se poate de reala care va schimba lumea.

Dar in acelasi timp e o moneda digitala care nu exista in forma fizica, a carei extraordinara valoare vine din toate caracteristicile ei functionale imposibil de egalat de o moneda traditionala.

Daca prima cumparatura a avut loc in 2010 cand un programator a platit 10.000 de Bitcoini pentru o pizza al carui pret era 25$, pe 9 februarie 2011 pretul Bitcoin a atins pretul de $1.

Iar astazi (update 04.02.2018)…

1BTC = $9.165

Cum a fost posibila evolutia asta?

Bitcoin-ul are multe avantaje fata de banii pe care-i folosesc oamenii acum. In plus, e complet descentralizata.

Nu exista nicio firma, nicio organizatie centrala care sa controleze numarul de Bitcoini aflati in circulatie, sa puna restrictii anumitor persoane sau organizatii, sau sa le invadeze oamenilor intimitatea.

Vom discuta intr-un articol viitor in detaliu toate avantajele pe care Bitcoin le are fata de banii clasici.

Sunt multe.

De aceea sunt convins ca Bitcoin va fi adoptat de un numar din ce in ce mai mare de oameni, iar pe masura ce se intampla asta, pretul lui va continua sa aiba un trend crescator.

Drumul va fi lung.

Si cu siguranta vor fi momente in care se va impiedica. Pentru ca institutiile demodate, invechite si inguste in gandire precum majoritatea statelor si majoritatea bancilor, in loc sa incerce sa inteleaga tehnologia si sa gaseasca modalitati de a o folosi pentru ca viata oamenilor sa fie mai buna, ei o vad ca pe o amenintare si vor incerca s-o interzica.

Dar nu-ti face giji.

Bitcoin e imposibil de interzis. E antifragil!

Fiecare pumn pe care-l va primi, il va face pe termen lung si mai puternic.

Cu siguranta vor exista momente in care aceste incercari disperate de a stopa Bitcoin vor duce la scaderea temporara a pretului.

Sper c-ai inteles in mare care-i treaba cu Bitcoin si probabil te intrebi ce poti face cu informatiile acestea.

Sau poate chiar vrei sa faci si tu rost de niste Bitcoini si nu stii cum.

Sunt mai multe optiuni, dar la ora actuala, cea mai rapida si la indemana pentru oricine e sa cumpere prin anumite companii numite exchange-uri.

Aceste companii au site-uri pe care-ti faci cont, apoi depui bani in acel cont, iar banii ii poti folosi pentru a cumpara Bitcoin.

Intrebare: Un Bitcoin costa peste 30.000 RON (poate mult mai scump cand citesti). Care-i suma minima de care pot cumpara? 

Raspuns: Poti incepe si cu 100 RON pentru ca se pot cumpara subdiviziuni ai Bitcoin numiti Satoshi.

Dupa ce i-ai cumparat, poti sa-i folosesti la cumparaturi in magazinele sau site-urile care accepta plata in Bitcoin, poti sa-i trimiti altor persoane, sau poti sa-i vinzi.

Pentru a face plati, sau transferuri vei folosi un portofel virtual (wallet). Wallet-ul e o aplicatie instalata pe telefon, sau pe computer (e.g. Jaxx, MyCellium, Coinomi). Exista chiar wallet-uri in browsere si nu trebuie sa-ti instalezi nimic.

Iar cand doresti sa-i vinzi, va trebui sa folosesti un exchange precum la cumparare.

Voi publica in curand ghid-uri pentru toti acesti pasi. Pentru moment e important sa retii ca daca te descurci cu o aplicatie gen online banking, te vei descurca mult mai usor cu Bitcoin.

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

criptomonede
Expansiunea crypto gaming si un proiect cu potential

Un nou raport publicat de compania ARK Invest estimeaza ca pana in anul 2030 industria cripto poate ajunge la $50 trilioane, 1 Bitcoin poate atinge $1 milion și 1 Ethereum $180 mii. Această extindere, spune raportul, va fi condusă de Web3, NFT-uri și jocurile bazate pe blockchain. Astăzi vorbesc putin …

bitcoin
6
Doua exchange-uri de Top – Coinbase vs Binance

Investitiile in criptomonede pot fi inspaimantatoare pentru multi oameni, chiar si pentru unii care au mai investit in alte active ca actiuni, imobiliare, sau metale pretioase. Activele cu care investitorii sunt obisnuiti au o anumita istorie. Bursa exista de peste 100 de ani, imobiliarele si aurul… de cand lumea. Dar …

bitcoin
26
Cea mai bună și ieftină metodă din 2019 de a cumpăra criptomonede folosind cardul

Aceasta noua metodă de a cumpara cripto, are avantajul ca plata se poate face cu cardul si ca se pot cumpara si alte criptomonede in afara de bitcoin. Practic, metoda se poate folosi cu orice exchange care accepta depuneri de euro, sau usd. Marele avantaj e ca in ciuda faptului …